Groeilampje in de klas

LET OP: Bestellen van Groeilampje is per 01-01-2020 niet meer mogelijk.

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Neem hierboven dan contact op via het contactformulier. De lespakketten van Groeilampje worden op dit moment op een kleine schaal geproduceerd door Bergholtz Enzo. Na uw aanvraag nemen wij contact met u op.

Groeilampje bestaat uit twee onderdelen, Groeien en Gloeien. Het eerste onderdeel Groeien begint met het zaaien van het maiszaadje. Ieder leerling is verantwoordelijk voor zijn of haar maisplant. De leerling verzorgt niet alleen de plant maar houdt ook in de gaten wat er allemaal bij, op en rond de plant gebeurt. Dit wordt bijgehouden in een logboek. Het onderdeel bestaat uit acht lessen die ongeveer een uur duren. De leerlingen zitten letterlijk met hun handen in de aarde ook leren ze dat je een flinke portie geduld nodig hebt om iets te laten groeien. Maar dan worden ze ook wel goed beloond met een plant die (hoogstwaarschijnlijk) groter is dan de leerling zelf.

Het tweede en laatste onderdeel Gloeien bevat het ontwerp-, knutsel-, techniek- en bouwgedeelte. Het onderdeel bestaat uit zeven lessen van ongeveer een uur. En twee lessen van ongeveer anderhalf uur. Stap voor stap wordt in het onderdeel Gloeien uitgelegd hoe je een maisplant kunt omtoveren tot een lampje. De maisplant is het verbindende element voor een ontdekkingstocht naar materialen, hoe je deze kunt inwinnen en kunt transformeren. Zo wordt er flink op los geëxperimenteerd met bioplastic. De leerling is zelf de ontwerper en de maker. Niet alleen leren ze (nieuwe) vaardigheden zoals solderen, ook worden ze beloond met een concreet product dat een mooi plekje in school of in huis verdient. Een eigen en uniek Groeilampje.

Het pakket bestaat uit

Inhoud Groeilampje

Onderdelen:


1 Maiszaadje per leerling + wat extra
1 kokostablet per leerling
1 bloempotje per leerling
1 ledlampje per leerling
1 schakelaartje per leerling
1 batterijhouder per leerling
2 batterijen per leerling
15ml azijn per leerling
15ml glycerine per leerling
Snoertjes met krokodillenklemmen
Extra snoertjes
Maiszetmeel
Gips

Pdf Groeilampje Groeiboek leerlingen
Pdf Groeilampje Groeiboek docent
Pdf Groeilampje Gloeiboek leerlingen
Pdf Groeilampje Gloeiboek docent

 

Janneke

Over de maker/ auteur/ ontwerp/ bedenker

Tijdens mijn studie aan de Design Academy Eindhoven ben ik erachter gekomen dat ik onderwijs een fascinerend iets vind. Hoe kun je nu het beste een generatie voorbereiden op de toekomst terwijl we helemaal niet weten hoe deze toekomst eruit gaat zien.

Ik heb opzoek gegaan naar vaardigheden en aspecten die niet alleen een leerbaan maar ook het leven zelf rijker en mooier kunnen maken. Denk aan duurzaamheid, kritisch denkvermogen, techniek, nieuwsgierigheid, zorgvuldigheid, biologie, doorzettingsvermogen, probleemoplossend denkvermogen, creativiteit, openstaan voor nieuwe invalshoeken en geduld. Vanuit deze ingrediënten is Groeilampje ontstaan. Ik heb geprobeerd een lespakket te creëren dat zoveel mogelijk leerlingen aanspreekt. Niet alleen omdat het zo divers is maar ook omdat iedere leerling toewerkt naar een uniek concreet eindproduct. Dit maakt het overzichtelijk en zo blijft de leerling gemotiveerd. Aan het eind van het traject kan de leerling trots op zichzelf zijn, het is hem of haar gelukt om vanuit zoiets kleins als een zaadje een lampje te toveren!

Bestellen van Groeilampje is per
01-01-2020 niet meer mogelijk.

Made by Bergholtz Enzo
Boxmeer, kvk 61591920
Gezien bij Dutch Design Week Eindhoven 2014 / Design Academy Eindhoven Graduation Show
Gezien bij Dutch Design Week Eindhoven 2015
/ De Kas, Agri Meets Design